Elk jaar wordt aan de Franse Riviera de Rally van Monte Carlo gehouden. Dit evenement, georganiseerd door de Automobile club de Monaco staat officieel bekend onder de naam Rallye Automobile de Monte-Carlo en is de oudste en beroemdste rally ter wereld. De eerste editie vond plaats in 1911 en sindsdien is de rally uitgegroeid tot een vast onderdeel op de kalender van het wereldkampioenschap rally.

De rally van Monaco dankt zijn bestaan aan Prins Albert I van Monaco, hij was op zoek naar een evenement om de concurrentie aan te gaan met dé rivaliserende badplaats Nice. Door de rally doelbewust in januari te organiseren liet men zien dat het weer op dat moment ook aangenaam kan zijn. Op deze manier werd er getracht meer publiek aan te trekken naar het kleine vorstendom aan de Franse kust.

Doordat de rally doorgaans in de beginmaanden van het jaar wordt gehouden rijdt men vaak in winterse omstandigheden wat garant staat voor een hoop spektakel. Sinds 1998 kent de Rally van Monte Carlo ook historische variant, de Rallye Monte-Carlo Historique. Aan deze rally mogen enkel auto’s vóór bouwjaar 1973 deelnemen. Deze rally start net zoals vroeger in diverse steden binnen Europa, en eindigt in Monte Carlo. De start vindt doorgaans een paar weken na de normale rally van Monte Carlo plaats.

Meer informatie en actuele data van de Rally Monte Carlo zijn te vinden op de website van de Automobile club de Monaco.