Het Prinselijk Paleis van Monaco is sinds de dertiende eeuw de officiële residentie van het staatshoofd van Monaco en de koninklijke familie en is wellicht het bekendste gebouw van Monaco. Vanuit dit paleis wordt het prinsdom al ruim 700 jaar geregeerd door de Grimaldi familie. Het paleis is gelegen op de rots “Le Rocher” in de wijk Monaco-Ville welke 60 meter boven de Middelandse Zee uitsteekt.

Oorspronkelijk stond er een Genuees fort op de locatie waar nu het paleis staat, van dit in 1191 gebouwde fort is echter niets meer over. Hiervoor in de plaats is het schitterende Palais Princier de Monaco gekomen welke in de loop der jaren regelmatig verbouwd is. Dit is goed terug te zien is in de diverse bouwstijlen, zo zijn er sporen te zien uit het classicisme, maar ook uit de latere barokstijl.

Het prinselijke paleis is slechts gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek, zo kunnen onder andere de troonzaal en de kapel bezocht worden. Als de prins aanwezig is mag het publiek echter niet naar binnen. In de zuidelijke vleugel van het paleis is tevens een museum gevestigd waar de zakdoek en sok van Napoleon zijn te bewonderen. Ook zijn er enkele uniformen en zwaarden te zien uit de periode van Napoleon.

Wat zeker de moeite waard is om te bezoeken is de wisseling van de wacht buiten het paleis. Dit vind dagelijks plaats rond de klok van 12 uur en duurt enkele minuten. Zorg ervoor dat u op tijd aanwezig bent bij het paleis aangezien dit een druk bezocht item is in Monaco. Net zoals bij het Buckingham Palace in Londen wisselen de wachters op bijzondere wijze van plek en geven ze geen krimp als het publiek hun aandacht probeert te trekken.

Openingstijden
Geopend van 2 april tot 31 oktober.

2 april – 30 april: 10:30 tot 18:00 uur (laatste rondleiding: 17:30)
1 mei tot 30 september: 9:30 tot 18:30 (laatste rondleiding: 18:00)
1 oktober tot 31 oktober: 10:00 tot 17:30 (laatste rondleiding 17:00)

Toegangsprijzen State Apartments
Volwassenen: 8 euro
Kinderen tussen 8 en 14 jaar en studenten: 4 euro.

Combi ticket State Apartments en het Oceanographic Museum
Volwassenen: 19 euro
Kinderen (4-7 jaar) :7 euro
Kinderen (8-12 jaar) : 9 euro
Kinderen (13-18 jaar) + studenten: 11 euro

De bovenstaande prijzen kunnen gedateerd zijn, kijk voor de actuele prijzen en info op de website van het paleis.