Monaco-Ville is de oude vestingsstad van Monaco en wordt ook wel gezien als de hoofdstad van het prinsdom. De wijk is één van de tien quartiers (wijken) van Monaco en staat bekend als “Le Rocher” oftewel “De Rots”. Deze naam heeft de wijk te danken aan het feit dat ze gelegen is op een 65 meter hoge rotsformatie die de Middellandse Zee insteekt.

Dankzij de smalle straatjes heeft Monaco-Ville nog steeds het karakter van een klein dorp en voelt alles zeer knus aan. De wijk mag dan in één van de dichtstbevolkte landen ter wereld liggen, vooral in de avonduren kan het er soms angstvallig stil zijn op straat. Alle straten in de wijk zijn alleen voor voetgangers, gemotoriseerd vervoer is in de gehele wijk verboden.

Monaco-Ville telt een aantal bezienswaardigheden die u niet mag missen tijdens een bezoek aan Monaco, zo zijn het Prinselijk Paleis, het Musée Océanographique de Monaco en de kathedraal gelegen in de wijk. Verder kunt u een bezoek brengen aan het Fort Antoine uit 1709, van dit fort zijn nog slechts de Tour de Serravalle en een deel van de oostgevel te bewonderen.