Gelegen in de wijk Fontvieille, met uitzicht over de haven van Monaco, is de Jardin Exotique de Monaco te vinden. Deze botanische plantentuin bestaan uit zeven serres waar meer dan 10.000 planten van over de hele wereld en ongeveer 3000 soorten cactussen en andere vetplanten zijn te vinden. Dankzij het mediterrane klimaat in Monaco weten deze uitheemse planten uitstekend te overleven. Er is een grote verscheidenheid van planten te zien en sommige exemplaren zijn adembenemend groot. Veel van de cactussen bloeien in de winter waardoor de tuinen ook in de grijze wintermaanden een veel bezochte attractie zijn.

In de tuin is een grote ondergrondse grot te vinden met een groot aantal stalactieten en stalagmieten, er is zelfs archeologisch bewijs gevonden dat er mensen in deze grot hebben geleefd in de prehistorie.

Naast de botanische tuinen heeft het complex ook een museum van prehistorische antropologie waar veel van de archeologische vondsten uit de grotten worden tentoongesteld.

Toegangsprijzen
Entree tickets zijn inclusief een bezoek aan de Exotische tuinen, de oberservatiekooi en het Prehistoric Anthropology Museum.

Volwassenen: €7.20
Kinderen (6-18 jaar oud): €3.80
Studenten (met studentenkaart en onder de 30 jaar oud): €3.80
Senioren (65+): €5.50

Honden zijn niet toegestaan in de Exotische tuinen. Er is een gratis hondenkennel waar u uw hond tijdelijk achter kunt laten.

Openingstijden
De tuinen zijn het hele jaar door geopend, behalve 19 november(Fête Nationale) en 25 december.

Januari: 09.00 – 17.00 uur
Februari tot april: 9.00 – 18.00 uur
Mei tot september: 9.00 – 19.00 uur
Oktober: 9.00 – 18.00 uur
November tot december: 9.00 – 17.00 uur

Meer info over de tuinen is te vinden op de officiële website.