Het Prinsdom Monaco ligt aan de zuidelijke Mediterrane kust van Frankrijk, vlakbij de Italiaanse grens (15 km) en 18 km ten oosten van de Franse badplaats Nice. Monaco is bijna geheel omsloten door de Franse gemeenten Cap d’Ail, La Turbie, Beausoleil en Roquebrune Cap-Martin van het departement Alpes-Maritimes en ligt aan de voet van de 573 meter hoge rots ‘Tête de Chien’ welke geleidelijk overgaat in de kunstmatige stranden aan de kust van Monaco.

Na het Vaticaanstad is Monaco de kleinste onafhankelijke staat van de wereld en is hierdoor ook de op één na dichts bevolkte stad ter wereld. Alleen de speciale regio van de Volksrepubliek China, Macau heeft meer inwoners per vierkante meter. Slechts een klein deel van de inwoners van de stad zijn van oorsprong Monegasken, het overgrote deel van de inwoners komen uit andere landen. Hoewel Monaco in Europa ligt en geheel is omsloten door Frankrijk, maakt het ministaatje geen onderdeel uit van de Europese Unie en heeft het land ook het Schengenverdrag niet ondertekend. Wel maakt het land gebruik van de Euro als betaalmiddel. Monaco heeft bewust gekozen om geen deel uit te maken van de Europese Unie en het Schengenverdrag om zijn status als belastingparadijs te kunnen behouden.

De oppervlakte van Monaco is 195 ha, waarvan 40 ha de laatste 20 jaar drooggelegd zijn in de Middellandse Zee. Monaco is daarmee na Vaticaanstad het kleinste onafhankelijke land van Europa. Monaco heeft een lengte van 3,2 km en een breedte van 135 tot 910 m en de breedte van de grenzen variëren tussen de 350 en 1000 meter. De kustlijn van het ministaatje is in totaal 4100 meter lang. Het hoogste punt van Monaco is de Chemin des Révoires met een hoogte van 161 meter, deze heuvel is onderdeel van de Mont Agel die aan de Franse kant van de grens ligt. Het prinsdom van Monaco is zo goed als volledig verstedelijkt, de stad is zelfs zo volgebouw dat deze haast onmerkbaar overgaat in het naastgelegen Franse stadje Beausoleil.

Wijken
Monaco bestaat uit diverse wijken, waarvan de bekendste de wijk Monte Carlo is. In deze wijk is onder andere het beroemde Monte Carlo Casino en de botanische tuinen te vinden. Ook Monaco-Ville is een bekende wijk in het prinsdom, deze wijk is het oudste deel van de stad en hier is onder andere het prinselijke paleis te vinden.

La Condamine, is het zakencentrum van Monaco en hier ligt ook de start/finishlijn van de beroemde formule 1 grand prix. De wijk Fontvieille is te vinden op het kunstmatig aangelegde gedeelte nabij de haven.

Veiligheid
In Monaco is het heel veilig, criminaliteit en diefstal komen er zo goed als niet voor. Dit is mede te danken aan de vele camera’s en politieagenten die in Monaco zijn te vinden. Ook hangen er een groot aantal camera’s bij de toegangswegen van Monaco om zo eventuele criminelen in een vroeg stadium op te kunnen sporen.